wątroba wieprzowa przepisy Home          Wanda Pazio          Wawel Tour          Wafapomp          wanny wege          walcz mp3


Pokrewne polskie nagrania, czarny winyl do bitu trzeszczy... wątroba o cechach miernego stłuszczenia wątroba odbarczanie żółci watrobki gesie Cena wątroba muszkatołowa medycyna
  • szkola im batorego w chorzowie
  • skalar aquarium
  • testow opon letnich
  • gielda;rowerowa;kielce
  • proces;inwestycyjny;praca;szczecin
  • www.pks.pozna pl
  • skin Naruto Gadu Gadu
  • Lekarze ortopedzi Szczecin
  • URZD SKARBOWY.PL

  • Newsletter Your E-mail Address:

      Subscribe
      Un-Subscribe



    Login here
    Uid 
    Pwd
                
                         
             

     

    Search This Site
    two or three keywords

              
    Tell a Friend About This Web Site!

    Your Email  
    Friend's Email
    Message

         

                                           

                                                                                                                                         

     
    Welcome to ArticleCity.com

    polskie nagrania, czarny winyl do bitu trzeszczy...

    Temat: obiad - dla jednej osoby
    musztardzie wg zwykłego przepisu (zalewy robię na oko, starając się zachować podane proporcje, najwyżej będe miała więcej niezłego sosu), pół - podsmażam następnego dnia z ziołami albo jak mam dość -zamrażam. ... poza tym - na przykład mielone mięso w sosie pomidorowym - robisz zwyczajnie, tyle że zamiast pół kilo bierzesz 200 gramów mięsa. Dobrze dla jednej osoby wychodzi wątróbka, jeśli lubisz, czy...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26307171,26307171,obiad_dla_jednej_osoby.html



    Temat: Pasztet co o tym myślicie????
    Pasztet co o tym myślicie???? Witam Dostałam od znajomej przepis na pasztet, skłdaniki: Mięso mielone wieprzowe,wątróbka z kurczaka,wątroba wieprzowa,przyprawy,jajko. Wszystko zmielic 2-3 razy połaczyć i przyprawic do samku piec 180stop.30-40min. Niewiem...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,96584385,96584385,Pasztet_co_o_tym_myslicie_.html


    Temat: Leberknedel
    Na stronie mckormik, gdzie są przepisy Makłowicza, wędrówka 162 jest wątróbka drobiowa.Myślę, że chyba lepsza będzie wołowa, tak jak w oryginalnym przepisie, a do tego rosół wołowy.A z wątrobą wieprzową będą...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,86096928,86096928,Leberknedel.html


    Temat: Biala kielbasa - obierac przed gotowaniem?
    ... opis domowej produkcji białej kiełbasy: www.kuron.com.pl/przepisy/art1632.html Rozważanie,że jest biała od wieprzowiny po obróbce termicznej jest obarczone dwoma błędami- biała jest kiełbasą surową,a więc PRZED obróbką termiczną,a po drugie-wątróbka wieprzowa po obróbce...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,80876951,80876951,Biala_kielbasa_obierac_przed_gotowaniem_.html


    Temat: jak robicie watrobke ?
    Przepis poprzedni jest OK,ja podlewam juz usmazona watrobke odrobina czerwonego,wytrawnego wina i trzymam jeszcze chwile na ogniu.Natomiast watrobe wieprzowa i wolowa po usmazeniu przekladam do garnka,wlewam ze 4 lyzki goracej wody,przykrywam...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


    Temat: jak robicie watrobke ?
    Wtroba na pikantnie Coś wspaniałego... 50 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej, 1 łyżka mąki, 2 duże czerwone papryki, 5 dag masła lub margaryny, 1 łyżka zielonego pieprz (niekoniecznie - jak nie ... Ugotować sos wg przepisu na opakowaniu. Papryki umyć, oczyścić z gniazd, pokroić w kostkę (nie kosteczkę). Tłuszcz rozgrzać na dużej patelni, podsmażyć na niej paprykę przez ok. 5 minut, dodać wątróbkę...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


    Temat: Przepraszam, że niektórych zniesmaczę - WĄTRÓBKA
    Mogę Ci podać przepis na moją najulubieńszą pastę do chleba: wątróbka wołowa, cielęca lub wieprzowa (jakieś 30 dag) cebula przyprawy. Wątrobę i 2 cebulki wrzucasz na wrzątek na kilka minut (7-10,...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7096774,7096774,Przepraszam_ze_niektorych_zniesmacze_WATROBKA.html


    Temat: Przepraszam, że niektórych zniesmaczę - WĄTRÓBKA
    Gość portalu: bruno napisał(a): > Mogę Ci podać przepis na moją najulubieńszą pastę do chleba: > > wątróbka wołowa, cielęca lub wieprzowa (jakieś 30 dag) > cebula > przyprawy. > > Wątrobę i 2 cebulki wrzucasz na wrzątek na kilka minut (7-10, zależy od > wielkości kawałków) ja dziabię widelcem, czy jeszcze leci krew, czy nie, ale > gotować trzeba bardzo krótko....
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7096774,7096774,Przepraszam_ze_niektorych_zniesmacze_WATROBKA.html


    Temat: wątróbka wieprzowa
    kochany ja robie tylko wieprzową a mój mąż zaczął jeść wątróbke od kiedy jest moim mężem, wcześniej nie dało rady. Moj przepis, zreszta mojej kochanej Mamy i Babci to: Swieżutka wątróbka,mąka,...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7898529,7898529,watrobka_wieprzowa.html


    Temat: POMOZCIE PROSZE-wyrob kielbas
    Apetyczne przepisy są na wątrobiankę. Ale jak pasztetowa, to pasztetowa. wątroba wieprzowa 1,5 kg podgardle 1,5 kg 3 duże cebule 4małe czerstwe bułki bułka tarta 8 łyżek 1 jajo sól 3 łyżki pieprz 1 łyżeczka ziele ang. 10 ziaren/ zmielone/ osłonka z jelita grubego lub krzyżówki Pokroić na male kawałki wątrobę i podgardle. Podgardle zalać szklanką wody udusić na wpół miekko. Dodać cebulę pokrojoną w plastry, wątrobę i dusić aż woda prawie odparuje. Ostudzić, zemleć drobno, dodając namoczoną odciśnietą bułkę. Wbić jajo i dodać resztę składników - dobrze wymieszać.napelnić luźno oslonki końce zawiązać,...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,12182442,12182442,POMOZCIE_PROSZE_wyrob_kielbas.html


    Temat: Nerki wieprzowe czyli cynaderki
    Nerki wieprzowe czyli cynaderki Pewnie nie mają wielu entuzjastów,bo podroby nie są chętnie u nas jadane,może poza wątróbką. Szukam takiego przepisu na cynaderki,aby pozbyć się z nich nieprzyjemnego zapachu.Czyli wstępna obróbka....
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19181945,19181945,Nerki_wieprzowe_czyli_cynaderki.html


    Temat: Wątróbka wieprzowa w sosie
    Wątróbka wieprzowa w sosie Powiem krótko, do wczorajszego dnia nienawidzilam wątróbki. Niestety moj mąz ja uwielbia, dlatego chcac zrobic mu niespodzianke znalazlam wasz przepis. Pychota, tak sie rozkosztowałam, że mało co...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,718,33962339,33962339,Watrobka_wieprzowa_w_sosie.html


    Temat: niedobór żelaza - jaka dieta?
    Ja dostałam żelazo w tabletkach od swojego gin. ale mimo to staram się jeść dużo potraw zawierających żelazo. Jak wiadomo w wątróbką nie możemy przesadzać ale sam dr. mi ja polecił i z tabelki którą znalazłam wynika że wieprzowa ma najwięcej. Co do buraków to barszczyk czerwony gotowałam ostatnio co prawda pierwszy raz ale wyszedł super przepis od mamusi na rosołku zakwaszony cytryną mniammmm. No i rano często płatki owsiane wcinam. Produkt spożywczy Żelazo(mg/100g produktu) wątroba wieprzowa 18,7 wątroba wołowa 9,4 fasola biała 6,9 płatki owsiane 3,9 wołowina, polędwica 3,1 cielęcina, łopatka 2,9...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,90026,99270766,99270766,niedobor_zelaza_jaka_dieta_.html


    Temat: podroby dla dziecka? Można? :)
    Wg "Kuchni dziecięcej" Z.Wachnik, H.Weker, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1989 - gulasz z podrobów można podawać dziecku w ieku 4-6 lat. Jest nawet przepis!:) Konkretnie są to nerki wieprzowe lub cielęce. Dla tego samego przedziału wiekowego zalecają też wątrobę smażoną.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34708,55296832,55296832,podroby_dla_dziecka_Mozna_.html


    Temat: majgaluskaleves
    Zupa z kluskami wątrobowymi. Składniki: mĂĄjkrĂŠm (tu mam problem, bo tak określają Węgrzy pasztet, ale można to też przetłumaczyć jako krem z wątroby. Z innego przepisu wyszukałam, że proporcjonalnie do podanej ilości innych składników może też być ok. 10dkg wątroby wieprzowej), 1 całe jajko, mąka, pokruszony majeranek, sól, pieprz, przyprawa do potraw (np. vegeta), zielona pietruszka. Przygotowanie: Do jednego litra gotującej się wody wsypać 1 łyżkę stołową przyprawy do potraw i gotować ok. 5-8 min. W międzyczasie przez praskę do ziemniaków przepuścić krem z wątroby, dodać przyprawy i jajko oraz tyle mąki, aby ... że można też kupić surową wątrobę, wrzucić ją do wywaru razem z jarzynami (jarzyn powinno być mało), pogotować, a następnie wyjąć wątrobę, zmielić ją w maszynce do mięsa (sitko z drobnymi oczkami) i dopiero wtedy przygotować jw. kluski, po czym wrzucić je do wywaru, gdzie gotują się jarzyny. Jest też druga „szkoła”, która zakłada, że wątrobę powinno się mielić surową, następnie zrobić...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14980,46066529,46066529,majgaluskaleves.html


    Temat: Obiady na listopadowo-zimowe wieczory...
    Gdzieś w głębokich czeluściach dysku znalazłam jeszcze taki przepis: Żeberka "Uśmiech wątroby" 60 dkg żeberek wieprzowych 15 dkg cebuli 10 dkg wędzonej słoniny 15 dkg parówek papryka 1 strąk zielonej papryki...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,51494875,51494875,Obiady_na_listopadowo_zimowe_wieczory_.html


    Temat: Jezus Chrystus z Ciechocinka,cuda,cuda,cuda :-)
    Moje doswiadczenia z dieta opty. Probowalam przejsc nie raz. Za kazdym razem konczylo sie nudnosciami, niestrawnoscia a czasami nawet wymiotami tego samego dnia po wyprobowaniu przepisow optymalnych z internetu i z ... nie wyobrazam sobie, ze cos co tak cuchnie podczas smazenia moze byc zdrowe. Po pasztecie mam wysypke, a od watroby wieprzowej spuchlam kiedys jak balon i na pogotowiu dostalam zastrzyk z...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,11662280,11662280,Jezus_Chrystus_z_Ciechocinka_cuda_cuda_cuda_.html


    Temat: podajecie kanapki z pasztetem?
    Kanapke z pasztetem moja corcia(14m-cy) pierwszy raz sprobowala... wczoraj. Akurat otworzylam pasztet z dodatkiem kaczki firmy DROP. Sklad: woda, mieso oddzielone mechanicznie z kaczk (8,4%) i kurczat, watroba z kurczat, tluszcz wieprzowy, masa jajowa, maka pszenna (gluten), skorki wieprzowe, skrobia, bialko sojowe, sol, przyprawy, E-472C(emulgator), E301(przeciwutleniacz), E-250(konserwant). Berk. Chyba jednak lepiej zrobic go samej. Dzieki za przepis. Kanapki z Gerberem na chlebku...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,89078219,89078219,podajecie_kanapki_z_pasztetem_.html


    Temat: Kompendium żywienia optymalnego
    ... opty nie wymagają skomplikowanych przepisów, a wręcz przeciwnie. Jedzenie staje się proste i zabiera mało czasu, a także jest o wiele mniej kosztowne. Mam nadzieję, że grupowiczów nie zemdliło... ;) Pozdrawiam...
    Źródło: topranking.pl/1561/72,kompendium,zywienia,optymalnego.php


    Temat: Przepis na wątróbkę.
    hihi, bo ta wątróbka, to prawdziwy HIT! jednak autorka pisze o wątróbce wieprzowej czy wołowej, a przepis mówi o drobiowej...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26949836,26949836,Przepis_na_watrobke_.html


    Temat: jak robicie watrobke ?
    Wątróbka drobiowa jest pyszna,gdy się ją zrobi jak wyżej opisano.Wątrobę wieprzową,wołową czy cielęcą można robić jeszcze jak gulasz.Gdy się smazy na patelni trzeba pamiętać o tym by posolić na końcu bo stwardnieje. POdam ci jeszcze jeden przepis i mam nadzieję,że będzie smakowało....: 1kg wątroby 3/4 szklanki oleju(margaryny) 10 dkg posiekanego boczku wędz. 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej siekana pietruszka,1 jajko, 4 łyżki gęstej smietany,przyprawy Wątrobę(w jednym kawałku) zalać mlekiem i odstawić na 2-3 dodz.,następnie wykroić w wątrobie nacięcie,cos w rodzaju" kieszeni".Na patelni usmazyć boczek,cebulę,dodać bułkę t. i pietruszkę(cebula ma być miękka)Ostudzić.Dodać ubite ze smietaną jajko,doprawić.Wszystko wymieszać.Nadziać wątrobę farszem i zaszyć otwór,lub spiąć wykałaczkami.Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ,a nastepnie wstawić do piekarnika i piec(polewac tłuszczem).Kroić w plastry.... do tego ziemniaki,surówka....Mniam....wychodzi taka "puszysta". Smacznego.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,2389472,2389472,jak_robicie_watrobke_.html


    Temat: wątróbka wieprzowa
    wątróbka wieprzowa Poszukuje dobrego przepisu na wątróbke wieprzową.Ostatnio jak zrobiłem to wyszla twarda i gumiasta.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7898529,7898529,watrobka_wieprzowa.html


    Temat: potrzebuje porady w gotowaniu
    przepis z 1975 roku, sprzedaję jak kupiłam: wątroba wieprzowa 25% wieprzowina 5% cielęcina 30% tłuszcz 40% sól, pieprz, ziele ang, goździki, gałka muszkatołowa, liśc laurowy - zmielone cebula wątrobę oczyścić z ... mięso, osobno wątrobę. wyrabiać wątrobę tak długo aż stanie się kleista, dodać zmielone mięso, i dalej wyrabiać dodając sól i rozdrobnione przyprawy. pod koniec wyrabiania dodać zmielony tłuszcz. gotowa masa powinna...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,88104,103748832,103748832,potrzebuje_porady_w_gotowaniu.html


    Temat: Przepis poszukiwany:)
    Goscie nakarmieni wiec moge zajac sie przepisem. 675g lopatki wieprzowej 450 g watroby wieprzowej (nie moze byc inna) 115 g sloniny pokrojonej na kawalki lub smalcu 4 sredniej wielkosci cebule pokrojone w cwiartki 2 jajka przyprawy (majeranek, galka, pieprz, sol) jest jeszcze boczek, ale sluzy do pieczenia wiec pomijam. Wykonanie (przepis skrocilam o powszechie wiadome detale) Nagrzac piekarnik do 150 stp. Do brytfany, naczynia zaro, wlozyc slonine/smalec i lopatke. Po godzinie pieczenia wlozyc do miesa cebule. Piec az mieso bedzie gotowe, mniej wiecej kolejna godzine. Mieso wyjac, tluszcz zostawic w naczyniu, pokroic watrobe, podgrzac piekarnik do 180st i piec watrobe razem z cebula 15-20 min. Mieso pokroic odkrawajac ewentualne przypieczone kawalki. Zmielic razem z cebula i watroba. Do zmielonej masy dodac sos z brytfanny, ... wyd z 1986 pisza tak: Pasztet przygotowac wg przepisu (przpis typowy z gotowaniem miesa), wyrobic i ukladac ciasno w sloju aby nie pozostawaly wolne przestrzenie. Na powierzchnie pasztetu w sloju wlac...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,78765155,78765155,Przepis_poszukiwany_.html


    Temat: żelazo
    źródła , a nie powielaj radosnej twórczości redaktorek kolorowych magazynów dla niedouczonych panien.Bez pozdrowień. Przepisy, które podałam wypróbowałam na sobie; a o tym, że są dobre świadczą moje wyniki badań. W ... jedzenie dużych ilości warzyw i owoców nie wiele dawało. Dlatego uważam, że to tatar dał mi tak wiele (wcześniej nigdy w życiu nie jadłam), z wątrobą idzie mi najgorzej i jem jej mało. Moim zdaniem duże znaczenie ma to z czym się łączy jedzenie. Do Twojej agresji i nadmiaru jadu nie będę się odnosic. Kto będzie chciał to skorzysta z moich przepisów,...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,102977798,102977798,zelazo.html


    Temat: MM pasztet :)
    Użytkownik "Jan Werbiński" <jan@pa54.zgora.sdi.tpnet.plnapisał w wiadomości news:au1uel$q4q$1@news.tpi.pl A kto zna przepis na pasztet zajęczy? Zajęczę ;))) Znalazłam ten przepis na grupie kuchennej jakiś czas temu, niestety skopiowałam sam przepis, więc nie ... cielecy niecale 2kg, nadpreze lub prega cieleca ok. 0,5kg, podgardle wieprzowe niecale 0,5 kg, watroba wieprzowa - chyba byla cala, kawalek w kazdym razie mniejszy od podgardlanego. Miesiwo pokrojone w kawaleczki, bez watroby! wlozylam do duzego gara, dodalam cztery spore marchewki, dwa korzenie pietruchy, uczciwego rozmiaru seler, dwie rozkrojone cebule i zalalam woda tak na dwie trzecie. Dolozylam trzy ziarnka ziela angielskiego, dwa liscie laurowe, kilkanascie ziaren czarnego pieprzu i dusilam to wszystko na wolnym ogniu az bylo mieciutkie a wywar bardzo ciemny. W sumie conajmniej trzy godziny. Na koniec wlozylam watrobe i kuchnie wylaczylam gdy watroba byla jeszcze krwista w srodku. Gdy wystyglo do temperatury pokojowej odcedzilam wywar i namoczylam w nim trzy swieze kajzerki az zrobily sie jak galareta. Miesko oddzielilam od...
    Źródło: topranking.pl/1561/mm,pasztet.php


    Temat: Dieta optymalna
    Szczepan napisał: Sciagnąłem z jakiejs strony optymalnej 5 zeszytow z przepisami na rózne dania. Co mi po takich przepisach jeśli zaden z nich nie jest skomonowany optymalnie. Ja i tak musze sleczec z kalkulatorem i liczyc czym by takie danie uzupelnic aby bylo optymalne. Przeciez to nie ma sensu. Poradzcie mi kto zna jakies przepisy na dania od razu skomponowane optymalnie. Pewna ... ww pozycjami. * pokarm spożywany okresowo (raz na kilka dni): - orzechy włoskie, - jabłko (czasem 1 szt/dobę), - wątróbka, - nóżki wieprzowe, albo golonka, - sporadycznie 1 mała kromka chleba...
    Źródło: topranking.pl/1561/24,dieta,optymalna.php


    Temat: indyk prosze o przepis
    ... wątróbka z indyka, cielęcina, masło, biała cebula, natka pietruszki. Po obsmażeniu półproduktów zmielić w maszynce razem z odciśniętą z wody bułką.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,32176960,32176960,indyk_prosze_o_przepis.html


    Temat: Dzieńdoberki - i znów pierwsze;)
    uzywal. Watek sie konczy, wiec i tak nikt inny nie przeczyta ) PASZTET BARBARKI Gdy dwadzieścia lat temu ten bardzo stary przepis pochodzący od kucharki moich rodziców, Barbarki, został wydrukowany w ... charakterystycznego świeżego smaku. 675 g (1 1/2 funta) łopatki wieprzowej 450 g (1 funt) wątroby wieprzowej* 115 g (1/4 funta) słoniny pokrojonej na małe kawałki lub smalcu czy margaryny 4 średniej ... smaku 225 g (1/2 funta) tłustego boczku pokrojonego w plastry Piekarnik nagrzać do 150°C (300°F). Do brytfanny włożyć słoninę, smalec lub margarynę oraz łopatkę wieprzową. Po godzinie pieczenia ułożyć wokół mięsa poćwiartowane cebule. Piec dalej, aż mięso będzie zupełnie gotowe, czyli w przybliżeniu kolejną godzinę. Mięso wyjąć z brytfanny, tłuszczu nie zlewać. Wątrobę pokroić na kilka kawałków. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180°C (35O°F). Wątrobę piec wraz z cebulą 15-20 min, po czym obniżyć temperaturę ponownie do 150°C (300°F). Gdyby na wątrobie lub łopatce przypaliła się w jakimś miejscu skórka, koniecznie* trzeba ją odciąć. Jeśli łopatka była z kością, kość usunąć, a mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2,5 cm. Wątrobę i mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonej masy dodać sos, który łopatka i wątroba puściły podczas pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać jajka, majeranek, gałkę muszkatołową, koncentrat maggi lub przyprawę do zup i ziele angielskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i spróbować. ... nie wyjmując z formy, wstawić do lodówki. * W żadnym razie nie zastępować jej wątrobą cielęcą czy wołową. - jak juz wspomnialem, uzupelnilem ten przepis o dodanie kilku garsci namoczonych suszonych ... Polecam i smacznego,- pE ps. ku pewnej "rozpaczy" Wodnika, pasztetu "z kruszonka" - niestety nie wymyslono, albo ja nie poznalem jeszcze takiego przepisu ))
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,53821228,53821228,Dziendoberki_i_znow_pierwsze_.html


    Temat: Kuchnia Świateczna - przepisy, porady, różności
    Kuchnia Świateczna - przepisy, porady, różności Cały czas te Święta nam się pojawiają - taka to pora roku, pomimo wiosny w grudniu ) Popaye już kusi pasztetem (wklejam) - mam nadzieję, że Autor sie nie obrazi,Alfredka wspomina o serniku z kruszonką, Maryna o cwibaku,Warum o kompocie z suszu. Może popiszemy tutaj o swoich potrawach i napojach świątecznych? Podamy przepisy? Tu przeniesiony post ... wydanie - pl. 1990 i 2005) wiec jeden egz. TEGO przepisu jest Twoj! - nie bede go wiecej uzywal. Watek sie konczy, wiec i tak nikt inny nie przeczyta ) PASZTET BARBARKI Gdy dwadzieścia lat temu ten bardzo stary przepis pochodzący od kucharki moich rodziców, Barbarki, został wydrukowany w „New York Times", coraz to się na niego gdzieś natykam. Ostatnio znalazłam go ... a nawet i dłużej. Nie radziłabym go jednak zamrażać, gdyż powoduje to (jak zresztą we wszystkich pasztetach) utratę charakterystycznego świeżego smaku. 675 g (1 1/2 funta) łopatki wieprzowej 450 g (1 funt) wątroby wieprzowej* 115 g (1/4 funta) słoniny pokrojonej na małe kawałki lub smalcu czy margaryny 4 średniej wielkości cebule pokrojone w ćwiartki 2 jajka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki ... 150°C (300°F). Do brytfanny włożyć słoninę, smalec lub margarynę oraz łopatkę wieprzową. Po godzinie pieczenia ułożyć wokół mięsa poćwiartowane cebule. Piec dalej, aż mięso będzie zupełnie gotowe, czyli w przybliżeniu kolejną godzinę. Mięso wyjąć z brytfanny, tłuszczu nie zlewać. Wątrobę pokroić na kilka kawałków. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180°C (35O°F). Wątrobę piec wraz z cebulą 15-20 min, po czym obniżyć temperaturę ... o boku mniej więcej 2,5 cm. Wątrobę i mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą. Do zmielonej masy dodać sos, który łopatka i wątroba puściły podczas pieczenia. Dobrze wymieszać. Dodać jajka, ... jej wątrobą cielęcą czy wołową. - jak juz wspomnialem, uzupelnilem ten przepis o dodanie kilku garsci namoczonych suszonych grzybow ktore dodaje do mielenia masy miesnej. Wode (napar) z moczenia grzybow - ... niestety nie wymyslono, albo ja nie poznalem jeszcze takiego przepisu ))"
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25794,54103910,54103910,Kuchnia_Swiateczna_przepisy_porady_roznosci.html



     

     


    Copyright 2001-2099 - polskie nagrania, czarny winyl do bitu trzeszczy...